preskoči na sadržaj

Gimnazija Županja

O POVIJESTI KNJIŽNICE

Gimnazija u Županji osnovana je 1954. godine, kad je od 1. rujna krenula s radom. Od 1960./1961. nosi ime književnika Vladimira Nazora, i kao takva djeluje do 1976. kada zbog reforme srednjoškolskog obrazovanja prestaje djelovati.

Od Gimnazije "V. Nazor" i ŠUP-a stvara se jedna škola SC "V. Nazor" u Županji. Demokratskim promjenama u Hrvatskoj, 1992. vraća se ponovo i Gimnazija kao srednja škola. Srednjoškolski centar "V. Nazor" dijeli se na tri škole: Gimnaziju, Tehničku školu i Obrtničko-industrijsku školu. Od 1993. godine sve tri škole useljavaju se u novu zgradu gdje su smještene i danas.

Školska knjižnica je do tada bila zajednička za sve tri škole i smještena u neprimjereno adekvatnom prostoru, u maloj učionici na katu Gimnazije do 2006. godine kad biva razdvojena na dvije: školsku knjižnicu Gimnazije i Tehničke škole  i školsku knjižnicu Obrtničko-industrijske škole. Prvotno zapošljavanjem dviju knjižničarki školska knjižnica bila je otvorena za korisnike cijeli dan, no 2008. podjelom knjižničnog fonda, odvajaju se i od tada djeluju dvije knjižnice u zgradi škola. Današnja školska knjižnica Gimnazije i Tehničke škole smještena je u holu prostora Gimnazije i zajednička je za obje škole. Prostor je opremljen novim namještajem, stripotekom i multimedijskom učionicom. Po standardima za školske knjižnice u budućnosti škole, knjižnica bi trebala postati multimedijsko središte škole sa svim potrebnim novim tehnologijama za rad s učenicima.

 

Stručna suradnica:

Ivana Marić Damjanović dipl.knjižničar i prof. hrvatskog jezika


CMS za škole logo
Gimnazija Županja / Veliki kraj 42, HR-32270 Županja / gimnazija-zupanja.skole.hr / ured@gimnazija-zupanja.skole.hr
preskoči na navigaciju